De wondere wereld onder water

De wondere wereld onder water

Geplaatst op 1 november 2018

De bodem van het wad is vol leven. Dat heeft te maken met de verschillende overgangszones die er in het waddengebied zijn: zoet en zout, droog en nat, slib en zand, flauwe en steile hellingen, diep en ondiep water en nog meer factoren.

Wat leeft er toch onder het wateroppervlak?

We nemen een kijkje in de nieuwe Bosatlas van de Wadden bij de onderwaterplaat op de spread pagina 48 en 49. Daar vinden we onder andere wad pieren, nonnetjes, schelpkokerwormen, kokkels en mosselen. Op de volgende bladzijde lezen we meer over deze bodemdieren, maar ook over de slijkgarnaal die in een strenge winter kan bevriezen. Maar als hij ontdooit, dan leeft de slijkgarnaal gewoon verder. Wonderbaarlijk, toch? We zien ook welke vissoorten er leven. We noemen ze doortrekkers, seizoensgasten en dwaalgasten. Er zijn ook residente soorten die hun hele leven in de Waddenzee blijven.

De Wadden is één van ’s werelds belangrijkste getijde gebieden. In 224 pagina’s word je meegenomen op ontdekkingsreis door dit natuurgebied. De kenmerkende kaarten in Bosatlas stijl laten zien waar wandelende eilanden, geulen, zandplaten, trekvogels, zeehonden, vissers, scheepswerven, dialecten, terpen, volksfeesten en nog heel veel meer zich bevinden. En de heldere infographics geven inzichten in onder andere de bijzondere onderwaterwereld. Voor een gezonde onderwaterwereld hebben we veel maar ook een grote verscheidenheid aan vissen, bodemdieren en andere onderwatersoorten in de Waddenzee nodig.

Ook nieuwsgierig geworden? Bestel dan een exemplaar van de Bosatlas van de Wadden via de webwinkel van de Waddenvereniging.

Zo heeft u een prachtig cadeau voor de komende feestdagen en steunt u via uw bestelling in deze webwinkel de Waddenvereniging. Bij een bestelling voor 1 december ontvangt u een cadeau.

 

 


De laatste updates

Kies uw donatie »