Haaien en roggen in de Waddenzee voor compleet voedselweb

Haaien en roggen in de Waddenzee voor compleet voedselweb

Geplaatst op 4 juni 2018

Waddenvereniging Elke Vis Telt Haaien en roggen in de Waddenzee voor een compleet voedselwebWe weten weinig over grote roofvissen in de Waddenzee. De Quality Status Report wordt elke 4-5 jaar opgesteld door circa 100 wetenschappers om de toestand van de Waddenzee (Nederland, Duitsland en Denemarken) te beschrijven. Over grote predator vissen zoals haaien en roggen kunnen de onderzoekers weinig melden omdat de informatie niet beschikbaar is.

Uit historische verhalen weten we dat er honderd jaar geleden nog haaien van zo’n twee meter waren in de Waddenzee. Haaien en roggen zijn voor de Noordzee én Waddenzee belangrijk, maar op beide locaties zijn ze sterk in aantal gedaald. Het Wereld Natuur Fonds werkt daarom met 4 andere organisaties aan een betere bescherming van haaien en roggen in de Noordzee. Door zeegebieden te beschermen, haaien en roggen te herintroduceren en visserij te verduurzamen wordt het bestand van haaien en roggen hopelijk beter op de Noordzee en de Waddenzee.

De Waddenzee is bijzonder voor haaien en roggen omdat naast foerageerplek voor deze dieren de ondiepe zee ook een belangrijke kraamkamer is. Deze soorten zijn levendbarend en daarom kan je op het strand in het vloedmerk wel eens eikapsels van haaien en roggen vinden.

Download zoekkaart haaien en roggen

 

 


Gerelateerd nieuws


De laatste updates

Kies uw donatie »